Chefmarket

Velünk teljes a büfékínálat

Vagyunk egy páran, akiknek kávé vagy tea nélkül egyszerűen el sem indul a nap. Fogyaszthatod feketén, tejjel, tejszínnel. Espresso, cappuccino, latte macchiato, ristretto, flat white, doppio, espresso macchiato vagy americano? Napestig sorolhatnánk a kávé megannyi elkészítési módját.

Ugyan ez vonatkozik a teára is. Lehet filteres vagy szálas, fekete vagy gyümölcsös, ihatod citromlével vagy tejjel is, mindegy. A lényeg hogy mindkét ital esetében igaz az, hogy mindenki megtalálhatja azt a variációt, ami neki a legjobban ízlik.

Így hát lássunk most néhány érdekességet kávéról és teáról, a világ minden részéről.


 1.    A teával kapcsolatos legkorábbi legenda szerint i. e. 2737 körül, miközben Sen-nung kínai császár ivóvizét forralták, a szél néhány levelet az üstbe fújt. Az uralkodó megkóstolta, és ízletesnek találta az italt.


 2.    A kávé a világ második legértékesebb forgalmazott árucikke az olaj mögött.


 3.    A tea egyik népszerű eredetmítosza Bodhidharma buddhista paphoz kapcsolódik, aki – hogy soha többé ne tudjon elaludni – i. sz. 500 körül levágta a szemhéjait, amelyekből kisarjadtak az első teacserjék.


 4.    A kávé akkor a leghatékonyabb frissítő, ha 9:30 és 11:30 között fogyasztják.


 5.    Az orvosságként fogyasztott tea eleinte az uralkodók itala volt. Különleges státuszát jelzi, hogy egy kínai császár egy alkalommal, egy csésze teával jutalmazta győztes hadvezérét.


 6.    A világ első webcameráját Cambridgeben alkották meg,  abból a célból, hogy a kávéfőzőt szemmel lehessen tartani.


 7.    A kínai uralkodók hamar felismerték a teában rejlő haszonszerzési lehetőséget. A tea a 7-9. századra az állam egyik legfőbb bevételi forrása lett.


 8.    Van egy kávézó Franciaországban, ahol, ha udvariatlan vagy (nem köszönsz, nem mondod, hogy légy szíves) akkor többet kell fizetni a kávéért.


 9.    A teát elsőként a Holland Kelet-indiai Társaság hajói hozták be Európába 1610 körül. Az áru a magas adók miatt kezdetben főként csempészet útján jutott el az öreg kontinens országaiba.


 10.    20. Az illata nélkül az organikus savak miatt a kávénak csak keserű vagy savanyú íze lenne. Próbáld ki: fogd be az orrod miközben kortyolsz!


 11.    Európában szinte azonnal megkezdődött a tea hamisítása. Olykor utcai porral és szeméttel hígították fel az árut, sok esetben pedig – gyakran mérgező – festékkel színezték az italt.


 12.    Az 1500-as évek elején az Oszmán Birodalomban a kávé fogyasztása halállal büntetendő bűncselekménynek minősült.


 13.    A teát európai megjelenésekor sokszor még nem rendeltetésszerűen használták, és még az is előfordult, hogy a tealevelet kenyérrel fogyasztották el.


 14.    25 millió kisebb termelő támaszkodik a kávéra világszerte, mint megélhetés.


 15.   Angliában a tea villámgyorsan átvette a kávé helyét. A tea megjelenése idején Londonban mintegy kétezer kávéház működött, amelyek a 18. századra szinte kivétel nélkül teaházzá alakultak át.


 16.    Egy tanulmány szerint a kávé javítja az idősebb felnőttek reakcióidejét.


 17.  A teát az angolok és az oroszok is felhasználták az alkoholizmus elleni harcban.
Az angol király olykor ingyen teát osztogatott a népnek, Oroszországban pedig a 19. század végén több olcsó teázót is nyitottak a munkásoknak.


 18.    Ha a túl sok kávét túl sok stresszel párosítod, akkor magasabb szintű képzelgéseid alakulhatnak ki.


 19.    A tea filtert és a jeges teát egyaránt 1904-ben találták fel az Egyesült Államokban.
 

 

forrás: westwaysvending.co.uk